CASCARA Peru Organic - sušené kávové slupky
Popis
Cascara znamená ve španělštině "slupka" a cože to je?
Je to ovocná vnější vrstva kávové třešně - dužina, která se získává během zpracování. Sušené kávové třešně jsou o něco větší než čajový lístek a mají dřevitý vzhled ořechové skořápky. I když cascara není zrovna káva, není to ani čaj. Protože cascara pochází z rodu coffea.
Cascara má nižší obsah kofeinu než kávová zrna, ale i přesto Vás pěkně "nakopne". Poměr cascary k vodě má vliv na obsah kofeinu v konečném nápoji a louhovací doba nemá na obsah kofeinu vliv. Obsah kofeinu je poměrně nízký a bylo zjištěno, že i při nejsilnějším a nejdelším louhování dosahoval obsah kofeinu v cascara pouze 111,4 mg/l, ve srovnání s uvařenou kávou, kde je asi 400-800 mg/l.
Způsob zpracování kávy má vliv na to, jaký druh cascary získáte. Při přirozeném zpracování je sušená třešňová slupka celá a poté mletá. Výsledný čaj cascara tvoří jemné vločky, něco jako tradiční čaj. Při mokrém zpracování se slupka kávy před sušením omyje a cascara se vysuší jako rozinka. Zajímavé je, že sušené třešňové slupky během vaření nakynou, aby odhalily tvar kávové třešně.
Cascara je čaj z kávových třešní definovaný svým exotickým chuťovým profilem. Některá cascara se může pochlubit sladkou a ovocnou chutí. Jiná chutná zemitěji a najdete v chuti tóny hnědého cukru a javoru.
Naše Cascara z Peru je
Naše vyzkoušená příprava:
10-12g cascary
300ml horké vody
5-8min louhování
Země: Peru
Region: Villa Rica, Oxapampa
Nad.výška: 1.500 - 1.900 m n.m.
Farma: Cooperative Ecologica de Mujeres Cafeteleras Villa Rica (CEMCAVIR)
Zpracování: washed
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.